Äppelträd

Efter många om och men står äntligen mina nya äppelträd på min gård. Tanken var förstås att de skulle vara i jorden sen flera veckor, men en miss i leverans gjorde att mina planer höll på gå om intet.

I går besöktes Jokkmokk och Fjällträdgården av Leif Blomqvist (Blomqvist Plantskola) han föreläste om frukt-  och bärodling anpassat för våra breddgrader. Leif har mycket kunskap i ämnet då han är utbildad i norra Finland och själv haft bärodlingar. Numera driver han plantskola och behöver du härdiga rosor, perenner, buskar, bär och träd så är det dit du kan vända dig.

Från att bara tänkt ha två äppelträd blev det tre 🙂

Borgovskoje som lär ska vara ett av de härdigaste sorterna och som namnet antyder så har det ryskt ursprung.

Ananaskanel en av de äldsta kanelsorterna som också är väldigt härdigt. Köpte denna för att jag hört eller läst att den blommar rikligt och därför skulle vara exemplariskt att ha som pollineringsträd. Dock hade jag inte fattat att det kunde dröja superlänge innan den får frukt.

Därför nappade jag direkt när Leif berättade om den nya Norland. En mycket härdig sort som får mycket äpplen – Ingen tvekan om att den hamnade i min korg.

Nu återstår själva planteringen som får bli dagens projekt.

Jag räknar med att mina träd inte kommer att bli så superstora särskilt fort att ett lite mer nära planeringsavstånd kommer att bli ett problem här i zon 7.

Ja jag chansar!
ÄppelodlingNorland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*