Om Amaryllis!

Amaryllis

Inspirerad och med högsäsongen i antågande köpte jag hem några amaryllislökar i slutet på förra året. I mycket god tid och i enighet med råd, rön och regelbok. Planen var ju, som hos många andra, att lökarna skulle blomma och förgylla julen här hemma. Ja förvisso skötte sig en av lökarna helt enligt plan, men de andra ”individerna” blev istället en salut för solens återkomst och en härlig föraning om kommande vårsäsong.

Återigen påminner mig naturen om sin egen gång.

Hur vi än försöker driva saker och ting att passa in i mallen, så blir vi tillrättavisade och påmind gång efter annan. Att odla, oavsett om det är på fönsterbrädan eller i en trädgård, tror jag har gjort mig mer vaken och tacksam för det som jag får vara med om och för de möten som kommer i min väg.

Oavsett om det gäller en blomma eller andra saker i livet, så slår jag ett slag för Amaryllisen idag.

Vacker alla tider på året.

amaryllisarna

Om du vill inspireras och lära dig mer om Amaryllis kan jag varmt rekommendera Susanna Roséns senaste bok

Amaryllis, Älskad vinterblomma!

Älskad-vinterblomma

Här kan man läsa om historiken, olika sorter och om skötseln. Ett kapitel handlar om Bondamaryllisen (äkta makar) och dess ägare här i Jokkmokk som jag fick medverka med ett par foton i. Kul! (Det resulterade också i en kruka med lökar av Bondamaryllisen). Förutom ovanstående så innehåller boken massor med vackra och inspirerande bilder av denna lökväxt och jag uppskattar också numera Amaryllisen i mitt fönster i februari, juli eller närhelst den behagar blomma.

Kanske en av de mest lättodlade växterna.

”Amaryllis ligger rätt i tiden och det finns ju knappast något mer lättskött. Det är bara att ta hem en lök i kruka och sedan vänta”.

———

……..och eftersom jag nu har amaryllis i blom och knoppar som väntar på att komma i blom även fast vi är i slutet av februari nu så vill jag slå ett slag för denna skönhet till växt alla årets månader

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*