Rosor i Norr

I går var Leif Blomqvist på visit i Jokkmokk och föreläste om rosor. Mycket inspirerande och habegäret fick förstås en kick, så också lusten att direkt åka till hans plantskola med hela semesterkassan.

….om det inte var för min lilla lilla trädgård och min stora stora trädgård Den lilla här i Jokkmokks tätort (zon 7) som inte rymmer så mycket utsvävningar och min stora, där fjällnära (zon 8 och därutöver), som behöver planering och översyn av microklimatet för varje liten ny idé. Allt grävjobb och den överhängande risken att misslyckas. Lusten finns dock att alltid ha några nya idéer på lut och drivkraften i att trotsa och tänja på zongränserna.

Vi får se!

Boken Rosor i Norr av Leif Blomqvist är både en fin och informativ bok om rosor. Inga fördjupade detaljer om rosorna som presenteras, utan korta texter med bra och nödvändig information till väldigt bra bilder.

infbooks108

Jag bör kanske börja med att se resultatet av fjolårets rosinköp. Örträskrosen som jag inte kunde låta bli och planterade i min lilla trädgård i zon 7. Örträskrosen är en buskros med vresrosdrag och vad jag har förstått väldigt växtvillig. Jag planterade den för att få en vacker buske i mina försök att bygga upp lite ”lummighet” i trädgården.

Fick inspiration till att skaffa rosen när jag besökte Kulturbotaniska i Lycksele förra sommaren

ÖrträskrosFrån Kulturbotaniska trädgården i Lycksele.

 

Finlands vita rosFinlands vita rosFinlands vita ros har vi ju givetvis även i den fjällnära trädgården, här i hop med en fylld kanelros i bakgrunden.

Förra året anlade vi en liten fjällnära rosenrabatt med lite av varje och kanske har många misstag begåtts där, det mesta ser i alla fall ut att ha överlevt sin första vinter, men mer om detta en annan dag.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*