Här

Platsen ligger på en udde, med sjö åt alla håll. Fjället Jarre ligger som en fond i söder, på bilden ser det ut att ligga närmare gården än det gör i verkligheten ( det beror på objektivets brännvidd som trycker ihop motivet lite grann).

En ganska speciell plats och kanske är det inte trädgård du tänker på i första hand när du för första gången kommer hit, ser en bild som denna, eller läser en karta.

Byn heter, som sjön, Karats. Det är en försvenskning av det lulesamiska ordet Gárásj som på ett ungefär betyder liten skål. (På kartor och i texter förekommer även stavningen Karatj, som är någonting mitt emellan det ursprungliga samiska och det svenska namne)t.

Karats ligger 412 meter över havet. Norr om Polcirkeln och givetvis också ovanför odlingsgränsen.

Jarre

Här odlar vi trädgård, trotsar zoner och kämpar. Säsongen är kort och intensiv, nästan allting händer på en och samma gång. Vårblommor, lökar, perenner och ettåringar blommar i ett enda inferno från juni till augusti.

Medan södra delarna av landet nu njuter vårblommor åker vi fortfarande snöskoter och skidor. Vi laddar, planerar och väntar ut snösmältningen och tjälen för att också få sätta igång att förverkliga våra drömmar.

Anne på moseplassen - april 11, 2015 - 11:09 f m

Vakkert vinterlandskap!
Ja, jeg synes jeg er heldig som har vårblomster nå, men jeg skulle gjerne hatt mer vinter når det var vinter, den var kort og mild i år.

Hyggelig at du og dine trassige blomster ble med på x-faktor. Jeg har nå offentliggjort vinnerene. Det ble ikke deg, men jeg håper du synes det var koselig å bidra, og at du blir med også til neste år. Om du har noen innspill på hvordan jeg kan gjøre konkurransen bedre så blir jeg glad for tips i vinnerutlysningsposten.
Ha en flott helg! Anne 🙂

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*